Underjorden

För att ge skrivandet för bloggen en sorts riktning kände jag att jag var tvungen att börja någonstans, och det var med vad som inspirerade mig; en diffus underjord, en utsträckt rhizom över tid och rum. Man kan såklart alltid höja ett förnuftets och kritikens finger när det kommer till enskilda exempel, men att erkänna och artikulera den där känslan, den där kraften som strömmar igenom kroppen när jag läser om exempelvis de Fria andarna, situationisterna, extraordinära personligheter som Jean Genet eller Severino di Giovanni, tror jag är viktigt. Hur som helst så var det nödvändigt.

Jean GenetDet som motiverar ett utforskande av underjorden är den strävan efter gemenskap som genomsyrar samtliga exempel. Det är alltid en särskild sorts gemenskap som är svår att beskriva men som alltid tycks utgöra ett hot mot samhället. Man ser lätt en slags omöjlighet, och ibland naivitet, när man betraktar exempel för sig själva, som isolerade händelser. Men när man samlar dom sida vid sida uppenbarar sig istället en kontinuitet — en ständigt närvarande anomali. Inte en tom anomali utan en tidlös ofantlig kraft.

För alla som strävar bortom ett liv reducerat till överlevnad lockar underjorden med mängder av exempel på kreativa och subversiva gemenskaper. Men för oss som ibland kallas Generation Y tycks underjorden vara hopplöst utom räckhåll. Dödade cyberspace underjorden? Utan tvekan fick många portalfigurer för underjorden utstå olidlig ensamhet, och utan tvekan förblev dom små minoriteter. Men det var gemenskaper av kött och blod, människor ute i den friska luften. Idag råder det ingen brist på teori. Ändå befinner sig leken som en subversiv praktik i ett tillstånd av förfall. Det tycks som att cyberspace har ersatt kroppen. Är underjordisk gemenskap — subversiv och kreativ — möjligt idag?

En kronologisk presentation av en tidlös underjordisk tradition har blivit omöjlig eftersom den här kraften inte alltid gör sig omedelbart påmind utan kan smyga fram på mycket subtila sätt. Den dyker upp på oväntade platser och ofta utan tydliga personliga eller historiska kopplingar. Det kan finnas vissa exempel man aldrig upptäcker och andra mitt framför ögonen.

Utforskningar:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s