Presentation och arkiv

Jack KerouacEn bris av frisk luft var ett försök att röra sig mot det yttre, att vandra i gränslandet. Det handlar om att tänka annorlunda och leva annorlunda för att få en glimt av andra möjliga världar. Underjorden har varit den givna utgångspunkten under denna vandring i jakt på ett annat liv, även om underjorden är något som i vår tid oftast har något nostalgiskt över sig och som kanske inte ens existerar längre, eller så gör det kanske det men i en annan form som det är upp till oss att utforska. Bloggen var också – eller har i alla fall haft en ambition att bli – en plats för litterära försök, och utforskningar i skrivandets och läsandets beskaffenhet och potentialer. Litteraturen i sig är givetvis nära knutet till gränsvandringen, men en viss typ av litteratur är särskilt intressant: jag talar om den transgressiva, den nomadiska. Nyckelbegrepp som ledsagade bloggen var de begrepp som förknippas med dessa tillstånd, de begrepp som ofta börjar med ”ex”: exil, exodus, existens, exterioritet, exskription, osv.

Att tydliga influenser av vissa tänkare (Blanchot, Deleuze, Nancy, etc.) genomsyrar mycket är tydligt och inget jag försöker dölja. Om det är ett tecken på intellektualitet eller brist på självständigt tänkande är upp till läsaren att avgöra. Läsaren, ja… Det är befogat att fråga vem den här bloggen egentligen riktade sig till, riktade den sig till någon överhuvudtaget eller var det bara en självgod enstörings ymniga tankar? Det var ett medvetet val att stå något utanför eller i periferin av ”blogosfären”, även om innehållet troligen inte skulle locka några större massor ändå. Allt som skrevs här var en del av en ständigt pågående konversation kring det som nämns ovan, en konversation som inte är begränsad till några personer men som här ofta kristalliseras i en mindre krets vänner. Några av oss har också samlats på wikin krigsmaskinen.se. Med det inte sagt att jag inte ville få hit nya, okända besökare men devisen är att dessa hittar hit själva.

Bloggen dog sakta ut mot slutet av 2008. Då hade den funnits i cirka två år (och innan dess ytterligare några år men då av helt annan karaktär). Skrivandet har inte upphört och en ny blogg kommer troligen att se dagens ljus någon dag, men formerna och platsen för denna tänkta fortsättning är ännu inte utstakade.

I egenskap av bibliofil är jag alltid frestad att rabbla upp massa böcker och texter för att ge läsaren en indikation om vilket perspektiv jag skriver utifrån. Många skulle kunna nämnas; här är ett litet urval av texter som haft särskilt stor influens på mig:

Nomadtänkande (Gilles Deleuze) | Det tänkande som Deleuze skisserar på utifrån Nietzsche är ett tänkande som inte bara är annat i förhållande till det rådande, en annan bild av tänkandet utan ett tänkande som slår sönder alla bilder. ”Att av tänkandet ha gjort en krigsmaskin, en murbräcka, att ha gjort tänkandet till en nomadisk kraft.”

Livs-form (Giorgio Agamben) | Livs-form [forma-di-vita] är ett liv som inte kan skiljas från hur det levs, sin form. ”Ett liv som aldrig kan separeras från sin form, ett liv där det aldrig är möjligt att isolera något sådant som naket liv.” Livs-form är också oskiljaktigt från ett gemensamt tänkande som ”har som sitt objekt livets potentiella karaktär”, inte helt olikt nomadtänkandet.

Marx mullvad är död! (Michael Hardt, Antonio Negri) | Även om ”politiken” har fått några rejäla törnar och inte längre tar upp mycket plats här bör Michael Hardts & Antonio Negris tes om Imperiet och multitudens exodus (som i mångt och mycket är en vidareutveckling av Deleuze & Guattaris teser) nämnas som en influens på undertecknads syn på världen.

Kontakt: johanselig at gmail dot com

Arkiv

December -08

November -08

Oktober -08

September -08

Augusti -08

Juli -08

Juni -08

Maj -08

April -08

Mars -08

Februari -08

Januari -08

December -07

November -07

Oktober -07

September -07

Augusti -07

Juli -07

Juni -07

Maj -07

Mars -07

Februari -07

Januari -07

December -06

November -06

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s