Övrigt

Postmodern

Postmodern. Hur ska man reagera när man får det slängt i ansiktet? Det är utan tvivel så att de flesta av de stora namnen som knyts till ordet själva tar avstånd. Så vad är det för personer som envisas med att använda ordet? ”Det du gör är väldigt postmodernt” kan någon säga, helt och hållet i positiv anda. ”Det där är alldeles för postmodernt” säger någon annan, tydligt äcklad. Jag kan inte hjälpa att i båda fallen dra mig undan i misstänksamhet. För det är ju så att bara idioter talar om postmodernism. Det första gänget är de som gillar ”gränsöverskridande”, ”mångfald” och andra tomma ord som dom tror är radikalt men som passar som handen i handsken med marknadens logik. De saknar helt och hållet all känsla för finess. Det andra gänget är de som ogillar ”relativism” och gärna står upp för totalt nergjorda 1800-talsbegrepp som ”förnuft”, ”tolerans” och ”demokrati”. Har man mage att höja en kritisk röst är man i detta gängets ögon genast antidemokrat med hemliga våta drömmar om Röda Khmererna.

Dock är det nog så att det andra gänget är de mest avskyvärda. Det första gänget är bara korkade. Det andra gänget är ohederliga och hemska människor. Allra helst borde begreppet ”postmodernism” avskaffas.

När någon säger ”postmodern” osäkrar jag min revolver.

Annonser
Standard

One thought on “Postmodern

  1. Det är väl sant som du skriver, att begreppet ”postmodernism” är något av en besvärjelse. Kanske skulle man sluta använda begreppet helt. Kanske bör ett vidare tänkande ta sitt avstamp genom mindre schablonartade exerciser. Det borde väl finnas någon slags filosofi bortom den klassiska med sina fasta kategorier och den filosofi som bara slår sönder samma kategorier. Att använda sig av ordet ”postmodern” vad det gäller att gå vidare från nu leder kanske bara till att man ger bekräftelse till ”Det andra gänget”, till makten.

Kommentarer inaktiverade.